Sovint Cultura y Desarrollo (Ισπανία – Ελλάδα)
Το Περιπλανώμενο Μουσείο των πολιτισμών
Υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ και της Ισπανοελληνικής Ένωσης Γλώσσας & Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης

Αυστροελληνική καπναποθήκη
Από 3 έως 9 Οκτωβρίου
Απογευματινά στις 17:00 ακριβός (μια επίσκεψη με κράτηση για 20 άτομα)
Πρωινά από 9:00 έως 13:00 μόνο για δημοτικά σχολεία.

Το ‘’Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών’’, έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα πολυπολιτισμικότητας. Αυτό που πιστεύουμε είναι πως χρειάζεται να αναγνωρίσουμε και να αποδεχτούμε τον «άλλο» προκειμένου να βρούμε (ή και να δημιουργήσουμε) γέφυρες αλληλοκατανόησης μεταξύ των πολιτισμών.
Σ’ έναν κόσμο που τείνει να γίνει εικονικός (με οθόνες αφής ), αντιπροτείνουμε την ανάκτηση του χαμένου συναισθήματος μέσα από την επαφή μας με το αυθεντικό αντικείμενο.
Αυτό που προτείνουμε είναι να μάθουμε μέσα από το αισθητηριακό και το συναισθηματικό βίωμα.
Το περιπλανώμενο μουσείο διαθέτει πάνω από 1000 αντικείμενα από όλο τον κόσμο τα οποία κατανέμονται σε διάφορες εκθέσεις ή και εργαστήρια.
Το κάθε έκθεμα δεν είναι ένα απλό αντικείμενο. Είναι ένας λόγος να μιλήσουμε για τους ανθρώπους, να κινήσουμε την περιέργεια τους, να προκαλέσουμε τη δημιουργικότητα τους.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στην έκθεση παρουσιάζονται 70 αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου με κούκλες, του θεάτρου σκιών και μια επιλογή τελετουργικών μασκών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη μας.
Γαντόκουκλες από την Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Ολλανδία), Αφρική (Μπενίν, Σενεγάλη, Κογκό, Μάλι), Αμερική (Κούβα, Αργεντινή) και Ασία (Κίνα)
Μαριονέτες με νήμα από Ευρώπη, Αφρική, Ινδία, Μεξικό, Νεπάλ, Βιρμανία
Φιγούρες του θεάτρου σκιών από την Κίνα (Piyinghi), Ινδονησία (wayang kulit και wayang klitik), Ελλάδα και Τουρκιά (ο καραγκιόζης)
Μαρότες από Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Τυνησία και Ινδονησία
Μάσκες από Σενεγάλη, Γκάνα, Κεντρική Αμερική, Κορέα, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό και Ινδονησία.
Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.
Κατά την διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση γίνεται αφήγηση ,με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων.
Η αφήγηση είναι διαδραστική ,ευχάριστη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες, ηλικίες και τις δυνατότητες του κοινού.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Με έμπνευση από όσα είδαμε, ακούσαμε και παίξαμε, κατασκευάζουμε την δική μας κούκλα, φιγούρα η μάσκα, όπως εμείς την φανταζόμαστε και το δικό μας θεατράκι ,τα οποία μπορούμε μετά να τα πάρουμε μαζί μας.
Όλα αυτά με απλά υλικά: κουτιά παπουτσιών, πλαστικά αντικείμενα ανακύκλωσης, χαρτί, κόλλα, ξυλάκια, ρετάλια,…
Τα εργαστήρια όπως και η έκθεση μπορούν να προσαρμοστούν σε όλες τις ηλικίες. Επίσης προσφέρει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο για εμβάθυνση και χρήση από τους εκπαιδευτές.

Τα οργανωτικά στοιχεία του προγράμματος
Χρόνος της έκθεσης /εργαστηρίου- μια ώρα (60 λεπτά)
Χώρος: ένας κλειστός χώρος ελεγχόμενος ,όχι απαραίτητα σκοτεινός, σε οποιαδήποτε σχολική αίθουσα.
Κοινό: για όλες τις ηλικίες (Δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο). Σε ομάδες ως 25 ατόμων σε κάθε παρουσίαση.
Ομάδα εμψυχωτών: Δυο (2) έμπειροι παιδαγωγοί στην αίθουσα μαζί με τους συμμετέχοντες (μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτής).
Περιεχόμενα και ροή της επίσκεψης – δραστηριότητας.
Η κάθε ομάδα θα παραμείνει στο χώρο της έκθεσης 60 λεπτά. Θα γίνει ξενάγηση γύρω από τα αντικείμενα διάρκειας 30 λεπτών. Ο τρόπος είναι διαδραστικός και οι μαθητές μπορούν να αγγίξουν τα εκθέματα , να εκφραστούν και να αντιδράσουν στις πληροφορίες και τις ιστορίες που αφηγούνται οι εμψυχωτές.
Στα υπόλοιπα 30 λεπτά, περιλαμβάνουν τα εργαστήρια:
1. Για το δημοτικό σχολείο προβλέπονται δυο δραστηριότητες: κατασκευή θεατρικής κούκλας με υλικά ανακύκλωσης και κατασκευή που περιλαμβάνει ένα θεατράκι και φιγούρες, για το θέατρο σκιών.
2. Για το γυμνάσιο προβλέπεται την κατασκευή εκφραστικής μάσκας με απλά υλικά.

Master Class για εκπαιδευτικούς.
«Ιχνηλάτες ιστοριών- τα αντικείμενα ως φορείς μνήμης και γνώσης»

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου
Ωράριο 15:30 με 18:30

Αυστροελληνική καπναποθήκη
Με εγγραφή έως 15 ατόμων

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα θηλαστικά είναι η απίστευτη ικανότητα τους να συσσωρεύουν και να μεταδίδουν γνώση. Στις αρχές της ιστορίας του ανθρώπου, η προφορική μετάδοση υπήρξε το κύριος τρόπος για τη διάδοση και διατήρηση της γνώσης . Τα αντικείμενα, κρύβουν πολύτιμες ιστορίες που μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε αν είμαστε σε θέση να συνδεθούμε με αυτά.
Σε αυτό το μικρό σεμινάριο, θα αναλύσουμε τη γέννηση και τη μετάδοση αυτών των ιστοριών και θα δώσουμε κάποια παιδαγωγικά εργαλεία για να αναπτύξουμε τις δικές μας αφηγήσεις βασισμένες στην γνώση των πληροφοριών που περιέχουν τα παραδοσιακά αντικείμενα των διαφορετικών πολιτισμών του πλανήτη μας.
Είναι ένας θετικός τρόπος προσέγγισης στην διαπολιτισμική ιδιαιτερότητα που μας κάνει ξεχωριστούς και παράλληλα ίσους.
Ταυτοχρόνως, θέλουμε να ενισχύσουμε την παιδαγωγική σημασία και χρήση της κούκλας και των αντικείμενων ως εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών.

1. PEP BELTRAN RAMIREZ
Διπλωματούχος των παραστατικών τεχνών του Institud del Teatre, Barcelona.
Διαχειριστής και προωθητής πολιτιστικών σχεδίων ( Gestor cultural).
Θεατρικός σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου της Βαλένθια, και άλλων δήμων ( Xativa, Manises, Albacete, Requena),
όπου κατεύθυνε και διοργάνωσε περιοδείες και μόνιμες θατρικές σκηνές. Υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής των εκθέσεων στο Palan de les Artes ( Όπερα της Βαλένθια ).
Ειδίκευση στη Μουσειολογία και τον λαϊκό πολιτισμό.
Διευθυντής του Gresol gestion cultural για 22 χρόνια, όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορα μουσειογραφικά και εκθεσιακά προγράμματα σε όλη την Ισπανία
Τεχνικός διευθυντής στον πολιτιστικό οργανισμό Sovint (Asosacion Cultural Sovint) όπου υλοποίησε προγράμματα ευαισθητοποίησης, διαπολιτισμικά και διεθνούς συνεργασίας.

2. ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΒΑΣΣΟΥ
Η Πετρίνα Βάσσου γεννήθηκε το 1967 στα Γιαννιτσά.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψηφιδογράφος και χειροτέχνης κάνοντας μαθήματα σε συλλόγους και δήμους της περιοχής.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών όπου και συμμετέχει ως ηθοποιός και κατασκευάστρια σκηνικών αντικειμένων.
Αργότερα μαζί με την Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, δημιούργησαν την ομάδα κουκλοθεάτρου Gypsy Moth, με την οποία από το 2013 συμμετέχουν με τις δίκες τους παραστάσεις σε φεστιβάλ, σχολεία και άλλες εκδηλώσεις. (“Σελάνα”, “Ο γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά”, “Μα είναι ακόμα ένα”)
Επίσης κατά την διάρκεια 2009-2015 εργάστηκε ως επιμορφώτρια στα ΙΕΚ, διδάσκοντας Εικαστικά και Κουκλοθέατρο-Θέατρο σκιών στα τμήματα Προσχολικής Αγωγής.
Από το 2016 συνεργάζεται με το Περιπλανώμενο Μουσείο των Πολιτισμών από την Βαλένθια της Ισπανίας, στις δραστηριότητες του στην Ελλάδα ως μεταφράστρια των Ισπανικών και κουκλοπαίκτρια.

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?