“Μια εισαγωγή του θεάτρου με κούκλες και αντικείμενα στους 5 ηπείρους και ένα ταξίδι στο βάθος της ιστορίας του”

Μια έκθεση με δυνατότητα εύκολης μεταφοράς που αποτελείται από 26 βανερ 180 επί 100 πόντους, όπου αφηγείται η ιστορία της θεατρικής κούκλας στους 5 ηπείρους και στην Ελλαδα.

Διαρκεια: από 15 έως 21 Οκτωβρίου

Ωραριο: από τις 9:30 έως τις 13:30 και απο τις 17:00 έως τις 20:00

Χωρος: 2ος. Οροφος Χώρος Τεχνών

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό.

Περίληψη

“Η θεατρική κούκλα εμφανίζετε ως τελετουργικό αντικείμενο σε όλους τους αρχέγονους και νεότερους πολιτισμούς και είναι συνδεδεμένη με τις θρησκευτικές παραδόσεις.

Αν πάμε πίσω στην προϊστορία, στα τέλη της παλαιολιθικής εποχής, ο άνθρωπος των σπηλαίων, εκτελούσε τελετουργίες με ανθρώπινες παραστάσεις και ζωόμορφα ομοιώματα για να ευχηθεί το καλό και χωρίς ατυχήματα κυνήγι.

Η Ινδική μυθολογία στην κοσμογονία της αναφέρει ότι, ο πρώτος δημιουργός/ κατασκευαστής θεατρικών κούκλων, βγήκε από το στόμα του Brahma ( θεότητα που έδωσε μορφή στο Κόσμο)

Επί αιώνες, στην Αίγυπτο και σε περιοχές της Μεσοποταμίας, οι θεότητες παρουσιαζόταν σαν αρθρωτή τρισδιάστατη φιγούρα.

Στην Ευρώπη, η πρώτη αναφορά για το θέατρο με κούκλες, τοποθετείται στην Ελλάδα τον 5ο αιώνα ΠΧ και συνδέεται με το αρχαίο θέατρο. Ήταν κούκλες κατασκευασμένες από πηλό, ξύλο ή ελεφαντόδοντο. Στην Ελλάδα και Ρώμη, ήταν κούκλες με νήμα. Επίσης αναφέρονται αγάλματα με κίνηση και ομιλία, χειριζόμενα από ιερείς για θρησκευτικό σκοπό .

Συνοπτικά, η θεατρική κούκλα, εμφανισιακά είναι ένα παιχνίδι, στην ουσία όμως, είναι ένας πρωταγωνιστής. Ένας θεατρικός πρωταγωνιστής. Αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός της και σε σχέση με αυτόν, καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε. Είναι κάτι παραπάνω, που εκφράζει μια αισθητική, πολιτιστική, λαϊκή, συναισθηματική, διδακτική και ανθρώπινη διάσταση, που εκφράζει αποφυγή, φαντασία, τρυφερότητα…..”

Συνεργαζόμενος επιστημονικός φορέας:

Concha de la Casa, Centro de documentación de títeres de Bilbao

Στάθης Μάρκοπουλος,

Μετάφραση και σχεδιασμό της έκθεσης:

“Eurocultura Centre” Social & Cultural Programming Centre.

Επιμέλεια: Juanjo Corrales

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?