ACTION ART

ACTION ART

«Όλος ο Κόσμος, ένα παραμύθι»

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 20:30
Παραδοσιακό Καφενείο ΣΕΡΕΜΈΤΑ

Διάρκεια 60 λεπτά, ελληνικά
Αφήγηση παραμυθιών συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιού

Μια παράσταση με παραμύθια που ανήκουν στην Παγκόσμια Άυλη Κληρονομιά για παιδιά , εφήβους, γονείς, ενήλικες. Μια παράσταση, όπου η τέχνη της αφήγησης, της μουσικής και του τραγουδιού- της ερμηνείας, συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι.
Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση μέσα από ένα πλούσιο ρεπερτόριο θα ξεδιπλώσει το νήμα της αφήγησης με παραμύθια από διάφορους λαούς του κόσμου, ελληνικά , αφρικάνικα, βαλκανικά, σεφαραδίτικα, αρμένικα, τουρκικά και από την κεντρική Ευρώπη. Την αφήγηση θα συνοδεύσουν η καταξιωμένη ερμηνεύτρια Έλσα Μουρατίδου και ο εξαίρετος μουσικός Γιάννης Καρακαλπακίδης,(βιολί, κιθάρα, σάζι λαούτο), με μουσική και τραγούδια στη γλώσσα της χώρας των παραμυθιών,
Διάρκεια παράστασης:60΄
Χορηγός επικοινωνίας: Starclassic Radio http://starclassic.gr/articles.php?action=view&id=1472

Η ομάδα

Η Action Art, είναι χώρος αφήγησης παραμυθιών, εικαστικής παιδείας, δράσης και επικοινωνίας. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε το 2009.
Κύριο έργο της είναι:
Η διάδοση της Προφορικής Άυλης Κληρονομιάς. Η συμβολή στην αποκατάσταση της κοινωνικής και παιδαγωγικής λειτουργίας του παραμυθιού και της αφήγησης,
η ανάπτυξη προγραμμάτων εικαστικής παιδείας. Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων για την προσωπική, επαγγελματική ανέλιξη,

η ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή στην καλλιτεχνική διαδικασία και πολιτιστική δημιουργία,
η προώθηση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης,
η ανάπτυξη δράσεων για ευπαθείς ομάδες (μειονότητες, μετανάστες, πρόσφυγες).
η προώθηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, ατόμων και τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη επικοινωνίας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης,
η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης , της Μεσογείου, των Βαλκανίων .
Για την υλοποίηση των προγραμμάτων της, η Action Art συνεργάζεται με κοινωνικές, πολιτιστικές ομάδες, φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (μεμονωμένα άτομα. Υποστηρίζει πρωτοβουλίες παρέχοντας εθελοντικά προγράμματα.

H Action Art ως χώρος επικοινωνίας, ανταλλαγών εμπειριών και πληροφοριών μέσα από τη συνάντηση των ανθρώπων και τις διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης, δημιούργησε τις πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης.
Οι πολυγλωσσικές αφηγήσεις- παραστάσεις είναι ένα από τα διαδραστικά προγράμματα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και ευαισθητοποίησης που στηρίζονται στην συλλογικότητα και αναπτύσσει ο φορέας για τη διάδοση της Προφορικής Άυλης κληρονομιάς. Αφορούν στην Αφήγηση παραμυθιών από φυσικούς αφηγητές από διάφορες χώρες που βρίσκονται προσωρινά ή μόνιμα στη χώρα μας. Αφηγούνται παραμύθια που άκουγαν παιδιά , παραμύθια που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από το προφορικό λόγο μεταφέροντας τον πλούτο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Πρόκειται για συναντήσεις πολιτισμών μέσα από το παραμύθι, το λόγο και άλλες μορφές τέχνης για μια ουσιαστική επικοινωνία αναγκαία στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία.
Η Ροδάνθη Δημητρέση, πάνω από 20 χρόνια, από το 1995 όπου και εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία, μελετά και εμβαθύνει στο χώρο της Παγκόσμιας Προφορικής Παράδοσης του παραμυθιού, εμπλουτίζοντας συνέχεια το πρόγραμμα της αφήγησής της και επιμορφώνοντας νέους αφηγητές. Από τότε εργάζεται και υπηρετεί την τέχνη της αφήγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως ιδρυτικό μέλος της Αction Art, συνεχίζει και υλοποιεί παραστάσεις και προγράμματα, για τη διάδοση της προφορικής παράδοσης, ως καλλιτεχνική διευθύντρια, οργανώνει το Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών» στη Θεσσαλονίκη, «Μέρες Παραμυθιών» στη Σαμοθράκη, Διήμερο Αφιέρωμα στο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Εlephantastico του Δήμου Θεσσαλονίκης, και επιμελήθηκε έκδοση συλλογής παραμυθιών από διάφορες χώρες και συλλογή κουρδικών συριακών παραμυθιών στην ελληνική και αραβική. Συνεργάζεται με κοινωνικές, πολιτιστικές ομάδες, μουσεία, βιβλιοθήκες, σχολεία, φορείς, μουσικούς, καλλιτέχνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την πραγματοποίηση παραστάσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επιμορφωτικών σεμιναρίων. Συμμετέχει σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια , φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημιούργησε το εργαστήριο αφηγητών , πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης και υποστηρίζει προγράμματα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Έλσα Μουρατίδου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσαλονίκης. Σημαντική επιρροή η συμμετοχή σε μικρή ηλικία στην Παιδικη Χορωδία Αγίας Τριάδος. Σε μεγαλύτερη ηλικία παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με την Ελένη Μιχαλοπούλου. Είναι πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας (Δημοκριτείο Πανεπιστήμιο Θράκης). Από το 1996 συμμετέχει σε διάφορα μουσικά σχήματα, τραγουδώντας παραδοσιακά, ρεμπέτικα απο τη δεκαετία του 1930 και έπειτα, καθώς και νεότερη μουσική απο σύγχρονους έλληνες συνθέτες. Συναυλίες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό πλάι στους : Μ. Μητσιάς, Αντ. Καλογιάννης, Β. Λέκκας, Στ. Παχίδης, Δ. Ζερβουδάκης, Γ. Καζαντζής, Π. Θεοχαρίδης, Μ. Θωίδου & Drasta, Μ. Χατζημανώλης, Ανδ. Καρακότας, Δώρος Δημοσθένους, Plaza Ensemble κ.α.Έχει τραγουδήσει για το θέατρο σε μεγάλο αριθμό παραστὰσεων με το Κ.Θ.Β.Ε. αλλά και με ιδιωτικούς φορείς. Επίσης ανέλαβε τη μουσική διδασκαλία πολλών θεατρικών παραστάσεων.Είναι μέλος του a capella φωνητικού σχήματος StringLESS,του μουσικού σχήματος TIR FADA (μουσικές από Σκωτία και Ιρλανδία) και του μουσικού σχήματος ΑΡΓΑΤΕΙΑ (μουσικές από τη Μαύρη Θάλασσα).

← Επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα

Event Hours(1)

  • Παρασκευή 19 Οκτ. 2018

    08:30 pm – 09:30 pm

    Το έργο:
    Όλος ο Κόσμος, ένα παραμύθι

VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018

«VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Βέροιας. Στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.
8 μέρες συνεχόμενης θεατρικής γιορτής για όλες τις ηλικίες!

26 παραστάσεις από 12 βραβευμένους θιάσους, που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες.

Παραστάσεις, πρωινές για μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και για όλη την οικογένεια στο απογευματινό πρόγραμμα.

Θεατρικά έργα στα ελληνικά και χωρίς λόγια και με πολύ μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.
Με παράλληλες εκπαιδευτικές προτάσεις, όπως 2 σεμινάρια ενηλίκων για την ανακάλυψη του θεατρικού κόσμου των αντικειμένων, 12 θέατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, και 2 εκθέσεις για το κουκλοθέατρο και το θεέατρο σκιών στην ιστορία της ανθρωπότητας & στην Ελλάδα.

Από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου, «VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.

 

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?