ACTION ART (Ελλάδα – Θεσσαλονίκη)

ACTION ART (Ελλάδα – Θεσσαλονίκη)

«Το μυστικό, το όνειρο και της ευχής τ΄ αστέρι»

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στις 19:00 στο θέατρο «Άνετον»

  • Αφήγηση παραμυθιών με ζωντανή μουσική
  • 70’
  • Για όλες τις ηλικίες
  • Ελληνικά

Περιγραφή

«Το μυστικό, το όνειρο και της ευχής τ΄ αστέρι»
Μια παράσταση με παραμύθια που ανήκουν στην παγκόσμια άυλη κληρονομιά , όπου η τέχνη της αφήγησης, της μουσικής και του τραγουδιού – της ερμηνείας, συναντώνται για να συνομιλήσουν και να υφάνουν το δικό τους παραμύθι, με την αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση, την εξαίρετη ερμηνεύτρια Γιούλα Μιχαήλ και τον καταξιωμένο μουσικό Θανάση Μπιλιλή.
Στην παράσταση θα φιλοξενηθούν φυσικοί αφηγητές, Kristina Hakobyan (Αρμενία) και Philippe Ilpoudo (Μπουργκίνα Φάσο) που θα αφηγηθούν στη μητρική τους γλώσσα παραμύθια από τη χώρα τους με μετάφραση – συναφήγηση.
Θα παρουσιαστούν τέσσερα ιδιαίτερα παραμύθια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο και δύο παραμύθια από την Μπουργκίνα Φάσο και την Αρμενία πλαισιωμένα από τους ελεύθερους αυτοσχεδιαστικούς μουσικούς δρόμους του πιάνου και της φωνής.

Η Action Art, είναι χώρος αφήγησης παραμυθιών, εικαστικής παιδείας, δράσης και επικοινωνίας. Είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε το 2009.
Κύριο έργο της είναι:
Η διάδοση της Προφορικής Άυλης Κληρονομιάς. Η συμβολή στην αποκατάσταση της κοινωνικής και παιδαγωγικής λειτουργίας του παραμυθιού και της αφήγησης,
η ανάπτυξη προγραμμάτων εικαστικής παιδείας. Η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων για την προσωπική, επαγγελματική ανέλιξη,

η ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή στην καλλιτεχνική διαδικασία και πολιτιστική δημιουργία,
η προώθηση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης,
η ανάπτυξη δράσεων για ευπαθείς ομάδες (μειονότητες, μετανάστες, πρόσφυγες).
η προώθηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και διαπολιτισμικών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων, ατόμων και τοπικής κοινωνίας για την ανάπτυξη επικοινωνίας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης,
η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης , της Μεσογείου, των Βαλκανίων.
Για την υλοποίηση των προγραμμάτων της, η Action Art συνεργάζεται με κοινωνικές, πολιτιστικές ομάδες, φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. (μεμονωμένα άτομα. Υποστηρίζει πρωτοβουλίες παρέχοντας εθελοντικά προγράμματα.

H Action Art ως χώρος επικοινωνίας, ανταλλαγών εμπειριών και πληροφοριών μέσα από τη συνάντηση των ανθρώπων και τις διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης, δημιούργησε τις πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης.
Οι πολυγλωσσικές αφηγήσεις- παραστάσεις είναι ένα από τα διαδραστικά προγράμματα εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και ευαισθητοποίησης που στηρίζονται στην συλλογικότητα και αναπτύσσει ο φορέας για τη διάδοση της Προφορικής Άυλης κληρονομιάς. Αφορούν στην Αφήγηση παραμυθιών από φυσικούς αφηγητές από διάφορες χώρες που βρίσκονται προσωρινά ή μόνιμα στη χώρα μας. Αφηγούνται παραμύθια που άκουγαν παιδιά , παραμύθια που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά μέσα από το προφορικό λόγο μεταφέροντας τον πλούτο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Πρόκειται για συναντήσεις πολιτισμών μέσα από το παραμύθι, το λόγο και άλλες μορφές τέχνης για μια ουσιαστική επικοινωνία αναγκαία στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία.

Οι συντελεστές

Η Ροδάνθη Δημητρέση, είναι αφηγήτρια, παιδαγωγός, εικαστικός . Το 1995 εκπαιδεύτηκε στην προφορική αφήγηση παραμυθιών, μύθων , θρύλων και στην παιδαγωγική τους αξιοποίηση, δίπλα στον Jean Porcherot αφηγητή εμπνευστή και ιδρυτή των festivals Nuit des Contes & Rencontres Contées/Γαλλία. Από το 2000 είναι μέλος του Ateliers du Conte aux Ateliers de la rue Raisin στη Γαλλία. Το 2009 συμμετείχε στην ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Action Art. Οργάνωσε το Εργαστήριο Αφηγητών της Action Art και πολυγλωσσικές ομάδες αφήγησης, δίνοντας παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014, τις Γιορτές Πολυγλωσσίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμο Κοζάνης, στην Παραθινούπολη, festivals, σχολεία, κ.α.
Πραγματοποιεί σεμινάρια για την Εκπαίδευση στην τέχνη της Αφήγησης, την Παιδαγωγική αξιοποίηση του παραμυθιού, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης, σε σχολικές μονάδες σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και άλλους φορείς. Πραγματοποιεί διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά προγράμματα με αφήγηση και άλλες μορφές τέχνης. Ετήσια οργανώνει τετραήμερο σεμινάριο σε συνεργασία με τον αφηγητή Jean Porcherot.
Αφηγείται στο εξωτερικό σε festivals ,στην Ελλάδα σε μουσεία σε συνδυασμό με ευρήματα και έργα τέχνης, σε σχολεία, βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, πολιτιστικούς χώρους, βιβλιοπωλεία κλπ., Συμμετέχει με performance,αφηγήσεις, εισηγήσεις για την εικαστική έκφραση ,την τέχνη της αφήγησης σε table ronde, ημερίδες, συνέδρια ( στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Βουλγαρία , Διεθνές Συνέδριο του <<Πολύδρομο>> ,Παιδαγωγική Σχολή ,Α.Π.Θ, Αrsis, Praksis, κ.α. ).
Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και οργανωτικά συνεργαζόμενη με άλλους φορείς: 2000, πενταήμερο πρόγραμμα δίγλωσσων αφηγήσεων και σεμιναρίων. 2012-2017 «Μάης Παραμυθιών», πρόγραμμα διάρκειας ενός μήνα. 2016,2017 διήμερο αφιέρωμα για το παραμύθι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Παιδικού Φεστιβάλ Elephantastico. 2016,2017 «Μέρες Παραμυθιών» στα Καβείρια του Δήμου Σαμοθράκης.
Επιμελήθηκε έκδοση συλλογής παραμυθιών στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της ΕΠΝ Θεσσαλονίκη 2014 και στο πλαίσιο τρίμηνου προγράμματος για τους πρόσφυγες, έκδοση κουρδικών, συριακών παραμυθιών στην ελληνική και αραβική γλώσσα .
Eργάστηκε στη ΧΑΝΘ ως υπεύθυνη οργάνωσης προγραμμάτων. Εργάστηκε στο ΚΕ.ΘΕ.Α (ΙΘΑΚΗ)1987-1991 με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Θανάσης Μπιλιλής

Πήρε δίπλωμα πιάνου (“άριστα παμψηφεί”) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή το Γ.Θυμή.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα με τον σολίστ Δ.Τουφεξή, ενώ έκανε μαθήματα και με τους B.Ringeissen (Σάλτσμπουργκ),O.Shabo (Βουδαπέστη), N.Ben Or (Λονδίνο),C.Tinley (Λονδίνο).
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Μ.Βρετανία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Ολλανδία, Αυστραλία κ.α.), ενώ από το 1990 συνοδεύει στο πιάνο προβολές του βωβού κινηματογράφου σε διεθνή και ελληνικά φεστιβάλ.
Έχει γράψει μουσική για θεατρικές παραστάσεις Δημοτικών, Περιφερειακών και πειραματικών σκηνών, για ντοκιμαντερ, για κινηματογραφικές ταινίες μικρού μήκους καθώς και για ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχηστρα Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, την ορχήστρα “Καμεράτα” κ.α. ενώ ως μουσικός ή ενορχηστρωτής έχει συμμετοχές σε 18 δισκογραφικές παραγωγές.
Έχει εξειδίκευση στον τομέα της μουσικής συνοδείας με ερμηνευτική ή συνθετική συνοδευτική εμπειρία σε χορό, ποίηση, τραγούδι, θεάτρο, χορωδία, λυρικό τραγουδι, παραμύθι, ταινίες βωβού κινηματογράφου κλπ
Ιδρυτικό μέλος του Plaza Ensemble με το οποίο κυκλοφόρησε το c.d. “songs from the big screen” με τη συμμετοχή της soprano Σόνιας Θεοδωρίδου. (παραγωγή: “Human Voice” – Berlin)
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και αριστούχος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με θεματικό αντικείμενο την μουσική συνοδεία του βωβού κινηματογράφου.

Γιούλα Μιχαήλ

Σπούδασε λυρικό τραγούδι (δίπλωμα μονωδίας με άριστα) στη Aθήνα, μουσική παιδαγωγική και τζαζ αυτοσχεδιασμό στο Παρίσι (Ecole d’ art Martenot, IACP), όπου εργάστηκε σε δημόσια δημοτικά σχολεία και συμμετείχε σε συναυλίες τζαζ.
Έχει συμμετάσχει σε παραγωγές του Mεγάρου Mουσικής Aθηνών, του Aμφιθέατρου του Σπ. Eυαγγελάτου και έχει τραγοδήσει με το Kουιντέτο Mιb, τους Novitango, τους Jazz Upstairs Band, τους Jazzin’, την Oρχήστρα Tζαζ του Δήμου Aθηναίων αλλά και με γνωστούς μουσικούς της ελληνικής jazz σκηνής.
Έχει συνεργαστεί με συνθέτες όπως οι M. Λαπιδάκης, Γ. Kουρουπός, N. Kυπουργός, Δ. Παπαγεωργίου και τον S. Adam με τον οποίο κυκλοφόρησε το cd synomilia για φωνη, τρομπέτα και ηλεκτρονικά, από την εταιρεία defkaz.
Έχει γράψει μουσικο-εκπαιδευτικά βιβλία όπως το “Πινακωτή –πινακωτή και στα παιχνίδια μουσική” ή τη συλλογή παιδικών τραγουδιών "Aφου αφου φου φου" και το μουσικό παραμύθι “η μεγάλη βόλτα του κύριου Πετράν του τυφλοπόντικα

Στην Eλλάδα συνεργάζεται με ωδεία της Θεσσαλονίκης και της Aθήνας ως μουσικο-εκπαιδευτικός και καθηγήτρια μονωδίας και σύγχρονου τραγουδιού.

← Επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα

Event Hours(1)

  • Τετάρτη 8 Νοε.

    07:00 pm – 08:10 pm

    Το έργο: «Το μυστικό, το όνειρο και της ευχής τ΄ αστέρι»

VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018

«VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Βέροιας. Στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.
8 μέρες συνεχόμενης θεατρικής γιορτής για όλες τις ηλικίες!

26 παραστάσεις από 12 βραβευμένους θιάσους, που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες.

Παραστάσεις, πρωινές για μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και για όλη την οικογένεια στο απογευματινό πρόγραμμα.

Θεατρικά έργα στα ελληνικά και χωρίς λόγια και με πολύ μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.
Με παράλληλες εκπαιδευτικές προτάσεις, όπως 2 σεμινάρια ενηλίκων για την ανακάλυψη του θεατρικού κόσμου των αντικειμένων, 12 θέατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, και 2 εκθέσεις για το κουκλοθέατρο και το θεέατρο σκιών στην ιστορία της ανθρωπότητας & στην Ελλάδα.

Από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου, «VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.

 

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?