ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΔΑΦΟΠΟΥΛΟΥ & ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΔΑΦΟΠΟΥΛΟΥ & ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΕΡΥΚΙΟΥ

Μάσκες Ψυχής

Διήμερο εντατικό εργαστήρι υπνοθεραπείας, μάσκας και υποκριτικής

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, συγγραφείς, θεατρολόγους και δημιουργικούς ανθρώπους και εκπαιδευτές καθώς και σε άτομα που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην επαγγελματική ή προσωπική τους ανάπτυξη μέσω της ανάκλησης της πρώιμης δημιουργικότητας που προσφέρει η συγκεκριμένη μέθοδος

Διάρκεια εργαστηρίου: 15 ώρες
Ημερομηνίες: 3 και 4 Νοεμβρίου 2017
Ώρες: Παρασκευή 15:00 με 21:00, Σάββατο 10:00-19:00
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 14 άτομα
Γλώσσα: ελληνική (ή και αγγλική αν χρειαστεί)
Κόστος συμμετοχής: 80 ευρώ
Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Αιθ. Πολλαπλών χρήσεων)
Το εργαστήρι θα οπτικογραφείται κατά διαστήματα για σκοπούς αρχείου με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων.

Σύντομη περιγραφή εργαστηρίου

Οι Μάσκες Ψυχής είναι διήμερο συνδυαστικό σεμινάριο υποκριτικής και υπνοθεραπείας με την ιδέα της χρήση της προσωπικής μάσκας ως θεραπευτικό εργαλείο. Η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης των συμμετεχόντων και ειδικά για τους καλλιτέχνες, η αναζήτηση αυθεντικών τρόπων έκφρασης, αποτελούν τους σκοπούς του εργαστηρίου. Φόβοι, κοινωνικά πρότυπα, άγχη και σωματικά ή συναισθηματικά μπλοκαρίσματα αναστέλλουν και τελικά απενεργοποιούν το εύρος της εκφραστικής ικανότητας μας. Μέσα από  ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ελεύθερους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς, σωματική χαλάρωση, ομαδική υπνοθεραπεία, παιχνίδια στον κύκλο και κατασκευή προσωπικής τρισδιάστατης μάσκας, το εργαστήρι επαναφέρει στο σώμα μας μνήμες και ποιότητες συνδεδεμένες με το παιδί μέσα μας. Μέσω της συνειδητής επανασύνδεσης με τον κόσμο του προσωπικού μας παιδιού, όπου η δημιουργικότητα δεν υπόκειται στην κριτική της ενήλικης οπτικής, η έκθεση ενώπιον ακροατηρίων απελευθερώνεται από την ενήλικη διαχείρισή της. Έχοντας ως αφετηρία το παιδί που θέλει να συνδεθεί και να μάθει να συνεργάζεται με τον ενήλικο εαυτό του, το εργαστήρι στοχεύει στην ανακάλυψη του παιδιού που σε συνθήκες ασφάλειας και αποδοχής μπορεί να συνεργαστεί συνειδητά με τον ενήλικο εαυτό του σε μια δημιουργική διαδικασία που μας μαθαίνει να βάζουμε χαρά σε αυτό που κάνουμε και μας μαθαίνει να καταστέλλουμε το άγχος.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα στο χώρο και το πάτωμα.

Βιογραφικό Χρυσάνθη Δαφοπούλου

Κλινική Υπνοθεραπεύτρια /Εμψυχώτρια θεραπευτικής μάσκας
Με αναγνωρισμένες σπουδές από το (SICH) Surrey Institute of Clinical Hypnotherapy of London με πιστοποίηση και έγκριση άσκησης από το (NCH) National Council of Hypnotherapy και (GHR) General Hypnotherapy Register. Ένα από τα δύο ιδρυτικά μέλη του Κέντρου Κλινικής Υπνοθεραπείας & Νευρογλωσσικού προγραμματισμού στις Συκιές, Θεσσαλονίκη. Ένα ξεχωριστό και δημιουργικό κομμάτι τεχνικής του κέντρου αυτού, αποτελεί η θεραπευτική μάσκα, (Creative hypnotherapy and mask making for the soul).Με την συγκεκριμένη τεχνική αντιμετωπίζονται συμπτώματα όπως μπλοκάρισμα της δημιουργικότητας, φόβος σκηνικής παρουσίας, φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, έλλειψη αυτοεκτίμησης, κτλ. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί την επανατοποθέτηση υγιών ορίων, και την ενθύμηση αγάπης εαυτού από την παιδική ηλικία, ισχυρά εργαλεία στην πορεία ενός δημιουργικού ανθρώπου-καλλιτέχνη.Προηγούμενες σπουδές; Πτυχίο Νοσηλευτικής, Μεταπτυχιακός τίτλος στην Ισότητα των δυο φύλων, Πολιτισμό & Ανάπτυξη των τριτοκοσμικών χωρών, Πτυχίο στην Αρχιτεκτονική με ειδίκευση στην Βιωσιμότητα και Αστική ανάπτυξη.

Νικολέττα Βερύκιου

Ηθοποιός και εμψυχώτρια θεατρικών εργαστηρίων. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις performances ‘Ophelia Rewind’, ‘Ophelia still rewinds’, ‘Presence in Absence’, ‘PregnanCY’, ‘Στης Μαρουδιάς’ και σε ταινίες μικρού μήκους (Οι Τελευταίες Μέρες ενός Μεταπράτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Θεοδώρου και MiseriesIncreaseinMercy, Pity, Peace και CottonCandyHeart σε σκηνοθεσία Σύνης Παππά). Ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ειδεκανού (2013) με έδρα τη Λευκωσία, έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις "Έρως Ήρως Παρ’ Ολίγον" και “Η Βασίλισσα του Χιονιού”. Απόφοιτος της δραματικής σχολής Αρχή (2004), και πτυχιούχος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα performance στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Κώστα Φιλίππογλου, Ρηνιώ Κυριαζή, Tάσο Μπαντή, Αγνή Στρουμπούλη, Άντζελα Μπρούσκου, Rene Baker, Claudio di Maglio, Δημήτρη Ήμελλο, Amy Russell κ.α.

Λεπτομέρειες Σεμιναρίου

Διήμερο εντατικό δημιουργικό εργαστήρι καλλιτεχνικής ενδυνάμωσης και εμψύχωσης
μέσω της θεραπευτικής τεχνικής Μάσκες Ψυχής ( Δημιουργική υπνοθεραπεία, κατασκευή μάσκας και θεατρικές τεχνικές κίνησης)

Περιγραφή Εργαστηρίου

Το εργαστήρι υποκριτικής και υπνοθεραπείαςυπό τον τίτλο Μάσκες ψυχής προέκυψε από τη συνεργασία του Κέντρου Κλινικής Υπνοθεραπείας και Νευρο-γλωσσικού Προγραμματισμού με έδρα τη Θεσσαλονίκη και του Θεάτρου Ειδεκανού με έδρα τη Λευκωσία. Η πρόταση αφορά ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα  τη μάσκα ως θεραπευτικό εργαλείο και μέσο εμψύχωσης με στόχο την ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης και ειδικά για τους καλλιτέχνες και τους δημιουργικούς ανθρώπους που αναζητούν αυθεντικούς τρόπους έκφρασης.

Απευθυνόμενο κυρίως σε ηθοποιούς, κουκλοπαίκτες, συγγραφείς, θεατρολόγους και δημιουργικούς ανθρώπους και εκπαιδευτές καθώς και σε άτομα που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην υποκριτική μέσω της ανάκλησης της πρώιμης δημιουργικότητας, το εργαστήρι ενισχύει το αίσθημα της ενήλικης διαχείρισης της καλλιτεχνικής έκφρασης με στόχο τη μέγιστη απόδοση μπροστά σε ακροατήριο. Φοβίες, άγχη και μπλοκαρίσματα αναστέλλουν και εν τέλει απενεργοποιούν το εύρος της εκφραστικής μας ικανότητας. Το εργαστήρι συνδυάζει σειρά από θεραπευτικές τεχνικές σε βαθιά χαλάρωση (υπνοθεραπεία), κατασκευή προσωπικής μάσκας και ασκήσεις ή παιχνίδια βασισμένα στις αρχές της θεατρικής έκφρασης (φωνή, βλέμμα, ισορροπία ενέργειας και χαλάρωσης, διαθεσιμότητα, επικοινωνία). Όλα συνδέονται με το «δημιουργικό εσωτερικό παιδί που θέλει να συνδεθεί και να μάθει να συνεργάζεται με τον ενήλικο εαυτό του» με στόχο τη βελτίωση της δημιουργικής έκφρασης των συμμετεχόντων.

Για τους οργανωτές του εργαστηρίου

Κέντρο Κλινικής Υπνοθεραπείας &NLP

Το Κέντρο Κλινικής Υπνοθεραπείας και Νευρο-γλωσσικού Προγραμματισμού έχει ως στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση, πρόληψη και θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.Η Κλινική Υπνοθεραπεία & NLP είναι ακίνδυνη, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας και ενδυνάμωσης του νου, που συμβάλλει στη συνειδητή εκπαίδευση του μυαλού με σκοπό να επιφέρει βέλτιστες θετικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Τα δύο της ιδρυτικά μέλη, έχουν αναγνωρισμένες σπουδές με πιστοποίηση και έγκριση άσκησης από το Surrey Institute of Clinical Hypnotherapy of London (SICH), το National Council of Hypnotherapy (NCH) και το General Hypnotherapy Register (GHR). Η Υπνοθεραπεία και το ΝΛΠ υπάγονται στις συμπληρωματικές τεχνικές θεραπείας και όχι στις εναλλακτικές. Εκτός από το κλινικό επίπεδο αντιμετώπισης ασθενειών, με την κλινική υπνοθεραπεία αντιμετωπίζονται συμπτώματα όπως ανάκληση της δημιουργικότητας, φοβίες, άγχος, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη. Η τεχνική μάσκες ψυχής αφαιρεί την μάσκα που φοράμε στην καθημερινότητα από φόβο μη αποδοχής, με την οποία δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε μέσα μας. Η θεραπευτική μάσκα είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο στην καθιέρωση και μονιμοποίηση, της αγάπης εαυτού, των υγιών ορίων και στην ανάκληση της παιδικής μνήμης και δημιουργικότητας.

Θέατρο Ειδεκανού

Το θέατρο Ειδεκανού ως ομάδα αντλεί τις βασικές αρχές του από το παιχνίδι και τη σωματικότητα, ενώ αναζητά το θέατρο στο εδώ και τώρα, στο τυχαίο και στο λάθος. Στοιχεία δηλαδή άμεσα συνδεδεμένα με την παιδική ηλικία τα οποία επιχειρεί να διατηρήσει μέσα από τη συνειδητότητα και τη συνεχή πρακτική. Στόχος του διήμερου αυτού εργαστηρίου είναι να ξανα-μάθει στους συμμετέχοντες να μιλάνε, να περπατάνε και να αλληλεπιδρούνε με τη φυσικότητα του παιδιού αλλά και με τη συνειδητότητα πλέον του ενήλικα. Η ομάδα Ειδεκανού αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως το τελειότερο και αυθεντικότερο μουσικό όργανο που για να ηχήσει με το μοναδικό τρόπο που του επιβάλλει το ιδιαίτερο σχήμα και η προσωπικότητά του κάθε ανθρώπου θα πρέπει να επιστρέψει στην χαλαρότητα και διαθεσιμότητα που έχει ο άνθρωπος κατά την παιδική του ηλικία. Ασκήσεις διαφραγματικής αναπνοής, ελεύθεροι φωνητικοί αυτοσχεδιασμοί, σωματική χαλάρωση, περπάτημα στο χώρο με στόχο, βλέμμα και διαθεσιμότητα στην ομάδα θα αποτελέσουν σε συνδυασμό με την εργασία με τη μάσκα τον τρόπο να επαναφέρουμε στο σώμα μας ποιότητες συνδεδεμένες με τον κόσμο του παιδιού, του προσωπικού μας παιδιού.

Η τεχνική Μάσκες Ψυχής

Η τεχνική «Μάσκες Ψυχής» περιλαμβάνει την τρισδιάστατη μάσκα ως εργαλείο προσέγγισης του εαυτού, τη θεραπευτική ύπνωση και τις βασικές αρχές της υποκριτικής τέχνης. Ο καλλιτέχνης δεν κρύβεται πίσω από τη μάσκα ή το ρόλο αλλά αποκαλύπτεται. Η σκηνή δεν είναι κρυψώνα του εαυτού μας αλλά μεγεθυντικός φακός που τον φανερώνει. Οποιαδήποτε προσωπική ή τεχνική δυσκολία μεγεθύνεται, όπως και κάθε θετικό κομμάτι. Σκοπός αυτής της συνδυαστικής τεχνικής είναι να προσφέρει στον καλλιτέχνη τα εργαλεία ώστε να διαχειριστεί ο ίδιος τη δημιουργικότητά του απαλλαγμένος από περιττές εντάσεις εσωτερικές και σωματικές και να απελευθερώσει μπροστά σε κοινό όλες τις θετικές του δυνάμεις.

Δουλεύοντας αρχικά σε ζευγάρια, οι συμμετέχοντες φτιάχνουν ο ένας τη μάσκα του άλλου. Ακολούθως, γινόμαστε το άτομο που μας παρακολουθεί. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά για τη μάσκα και τοποθετώντας τα σε επιστρώσεις ανακαλύπτουμε πολλά από τα σώματα μας, νοητικά, καρδιακά και ενεργειακά.Χρησιμοποιούμε τα γνωστά και άγνωστα μας κομμάτια, και τεχνικές εξωτερίκευσης, εναλλαγή ρόλων σε ομάδες (role play), ύπνωση με διάλογο, NLP μαζί με μια καλή αίσθηση του χιούμορ και φυσικά την ιδέατης μάσκας. Ως δημιουργοί, μεταφορικά, βλέπουμε τον εαυτό μας σαν αντικειμενικοί παρατηρητές. Μέσω της δυναμικής της ομάδας, παίρνουμε τα μάτια των άλλων για να δούμε πως κινούμαστε και επιδρούμε στο χώρο. Η μάσκα του εαυτού μας αλλάζει ιδιοκτήτη όχι όμως προσωπικότητα.
Με την εναλλαγή ρόλων ανταλλάσουμε πληροφορίες,συμπεριφορές και διορθώνουμε πεποιθήσεις, ανασταλτικές συμπεριφορές, στάσεις σώματος και την ίσως λανθασμένη ιδέα που πολλές φορές έχουμε για τον εαυτό μας. Αναπτύσσοντας διάλογο με τον εσωτερικό μας εαυτό που είναι καθρέφτης των άλλων, απορροφούμε τις οπτικές των άλλων.Με θεατρική καθοδήγηση και ψυχολογική παρατήρηση και συζήτηση, στο τέλος των ασκήσεων φτάνουμε κοντά σε μια περισσότερο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μας.Για παράδειγμα, συμμετέχοντες του εργαστηρίου θυμούνται συχνά παρατηρήσεις που τους είχαν γίνει στο παρελθόν αλλά που δεν μπορούσαν τότε να δουν και να βιώσουν συγκινησιακά, οπότε και να απορροφήσουν ώστε να διορθώσουν.
Το εργαστήρι είναι σχεδιασμένο για να έχει απόδοση σε ομαδικό και σε προσωπικό επίπεδο.Πρόκειται για ένα δημιουργικό και βαθιά προσωπικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργείται δίκτυ ασφάλειας, στο οποίο φόβοι και μπλοκαρίσματα συνειδητοποιούνται και απενεργοποιούνται.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Ημέρα 1η
15:30 Γνωριμία με την ομάδα, τα υλικά και το χώρο.
16:00 Ενίσχυση ομαδικότητας και συνεργασίαςμέσα από θεατρικά παιχνίδια.
17:00 Δημιουργία τελετουργικού. Άσκηση συγκέντρωσης και προετοιμασίας του δημιουργικού ταξιδιού.
18:00 Εισαγωγή σε τεχνικές φωνής. Στοιχεία ανατομίας και εισαγωγή στην φυσική αναπνοή.
19:00 Διάλειμμα
19:30 Κατασκευή πρώιμου καλουπιού μάσκας ενατένισης από γυψόγαζα. Εργασία σε ζευγάρια.
20:30 Στον κύκλο παρατηρούμε τις μάσκες. Ακολουθούν ερωτήσεις.
21:30-22:30 Ξυπνώντας το δημιουργικό μας παιδί. Υπνοθεραπεία-χαλαρωση για δημιουργικότητα. Ανακτώντας τα παγωμένα κομμάτια του εαυτού μας. Άσκηση αγάπης εαυτού.

Ημέρα 2η
10:00 Συζήτηση με την ομάδα για την εμπειρία της προηγούμενης μέρας. Επανάληψη τελετουργικού.
10:30 Κινησιολογικό ζέσταμα, διαφραγματικές αναπνοές και ελεύθερες φωνητικές δοκιμές.
12:00 Κατασκευή τρισδιάστατης μάσκας – συνέχεια από την προηγούμενη μέρα. Προσθέτουμε τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του προσώπου και επιστρώματα κόλλας και χαρτιού. Αποφασίζουμε το συναίσθημα ή θέμα που θα αντιπροσωπεύσει η μάσκα. Χρησιμοποιούνται έπειτα ως μάσκες ενατένισης. Ως κομμάτια του εαυτού μας που μας παρακολουθούν κρεμασμένα στο σκοινί.
13:00 Διάλειμμα
14:00 Συνέχεια κατασκευής μάσκας.
16:00 Το σώμα στο χώρο. Ουδέτερο περπάτημα, ορθοσωμία. Ασκήσεις διαθεσιμότητας σε ζευγάρια και ομαδικά.
18:00-20:00 Υπνοθεραπεία, χαλάρωση –Αλλαγή θέσης με το σύμπτωμα – Σύνδεση σώματος και συμπτώματος μέσω δημιουργικού παιχνιδιού/υπνοθεραπείας. Ολοκλήρωση εργαστηρίου με ομαδικές βιωματικές ασκήσεις και ανασκόπηση από τους συμμετέχοντες.

Εικόνες & Βίντεο

← Επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα

Event Hours(2)

 • Παρασκευή 3 Νοε.

  03:00 pm – 09:00 pm

  Διήμερο εντατικό εργαστήρι υπνοθεραπείας, μάσκας και υποκριτικής

 • Σάββατο 4 Νοε.

  10:00 am – 07:00 pm

  Διήμερο εντατικό εργαστήρι υπνοθεραπείας, μάσκας και υποκριτικής

VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018

«VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Βέροιας. Στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.
8 μέρες συνεχόμενης θεατρικής γιορτής για όλες τις ηλικίες!

26 παραστάσεις από 12 βραβευμένους θιάσους, που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες.

Παραστάσεις, πρωινές για μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και για όλη την οικογένεια στο απογευματινό πρόγραμμα.

Θεατρικά έργα στα ελληνικά και χωρίς λόγια και με πολύ μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.
Με παράλληλες εκπαιδευτικές προτάσεις, όπως 2 σεμινάρια ενηλίκων για την ανακάλυψη του θεατρικού κόσμου των αντικειμένων, 12 θέατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, και 2 εκθέσεις για το κουκλοθέατρο και το θεέατρο σκιών στην ιστορία της ανθρωπότητας & στην Ελλάδα.

Από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου, «VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.

 

©2023 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?