Προς: Διευθύνσεις των Δημοτικών σχολειών και Γυμνάσια
Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2016

Αξιότιμοι εκπαιδευτικοί,
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Θεσσαλονίκης είναι προ των πυλών, παίρνοντας τη σκυτάλη του αντίστοιχου φεστιβάλ που για 17 συναπτά έτη αποτελούσε επιτυχημένο ετήσιο θεσμό στην πόλη του Κιλκίς.

Για πρώτη φορά λοιπόν στην Θεσσαλονίκη:
11 μέρες συνεχόμενης θεατρικής γιορτής για όλες τις ηλικίες! 47 παραστάσεις από 21 βραβευμένους θιάσους που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες! Πρωινές παραστάσεις για μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και απογευματινές παραστάσεις για όλη την οικογένεια. Θεατρικά έργα στα ελληνικά ή χωρίς λόγια, με πολύ μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να γνωρίσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Με παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις, όπως 3 σεμινάρια ενηλίκων για την ανακάλυψη του θεατρικού κόσμου των αντικειμένων, 14 θέατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, 1 ημερίδα για εκπαιδευτικούς για το «Κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση» και 1 έκθεση για το κουκλοθέατρο στην ιστορία της ανθρωπότητας & στην Ελλάδα.
Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτίριο Μ2, τη χρονική περίοδο 2-12 Δεκεμβρίου 2016 και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις διάφορων τύπων θεάτρου (παντομίμα, μαύρο κουκλοθέατρο, οπτικό θέατρο κ.α που συνδυάζουν κίνηση, μουσική και χειρισμό κούκλας) με παιδαγωγικό περιεχόμενο και κείμενα από την διεθνή παιδική θεατρική σκηνή.
Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό θέσεων και με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της παρακολούθησης των παραστάσεων από τους μαθητές των σχολείων, ζητούμε τη συνεργασία σας για τον προγραμματισμό των πρωινών εκπαιδευτικών επισκέψεων. Σας επισυνάπτουμε περιλήψεις και συνοπτικές πληροφορίες για τα έργα που απευθύνονται στις ηλικιακές ομάδες του δημοτικού σχολείου και της πρώτες τάξεις του γυμνασίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες και για εγγραφές των σχολικών συμμετοχών: 2310-276069 (9.30-13.30) και για πληροφορίες τις απογευματινές ώρες στα τηλέφωνα 690 85 14 624 & 697 76 35 606
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί
Όλες οι πληροφορίες για το φεστιβάλ “THESSPUPPET ‘16” στην ιστοσελίδα μας… www.thesspuppet.gr
Με εκτίμηση,
Juanjo Corrales, Διοργάνωση & Καλλιτεχνική Διεύθυνση του «ΘΕΣΣPUPPET 2016».

Στη διοργάνωση του “Thesspuppet 2016″ συμμετέχουν και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και με την υποστήριξη του Goethe institute, Istituto Italiano di Cultura και Instituto Cervantes.
Παραστάσεις για μαθητικό και οικογενειακό κοινό από 6 χρονών και επάνω:
Όλες οι παραστάσεις θα γίνουν στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Μέρα

Περίληψη

Ώρες παραστάσεων

2/12 Titeres Etcétera (Ισπανία)
“Ο Πέτρος και ο λύκος”. Μουσική σύνθεση: ProkofievΤεχνική: Μαύρο κουκλοθέατρο με ζωντανή ορχήστρα
Διάρκεια: 50’ λεπτά
Ηλικίες: από 6 ετών
Μουσική Παράσταση χωρίς λόγια.

Η παράσταση «ο Πέτρος και ο λύκος» παρουσιάστηκε πρώτη φορά από την ομάδα Etcétera το 1997 και το 1999 πήρε το Ισπανικό Εθνικό Βραβείο για την καλύτερη παιδική παράσταση. Από τότε έχει παρουσιαστεί σε μικρές και μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο. Μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές διεθνώς έχουν παρακολουθήσει την παράσταση που θα φιλοξενηθεί στο Thesspuppet ’16 στη Θεσσαλονίκη.
Την παράσταση συνοδεύει ένα κουιντέτο κλασικής μουσικής.
Video

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

 • στις 09:30
 • στις 11:30

Χωρητικότητα: 330 θεατές στην κάθε παράσταση
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί

State Puppet Theatre of Sofia (Βουλγαρία)
«Ο ψαράς και το χρυσόψαρο». Βασισμένο στο παραμύθι του Α.PuskinΤεχνική:  Κουκλοθέατρο με την τεχνική του μαύρο θέατρο
Διάρκεια: 55’ λεπτά
Ηλικίες: από 5 ετών
Μουσική Παράσταση χωρίς λόγια.

To γνωστό παραμύθι του Α. Πούσκιν ξετυλίγεται σιγά-σιγά μπροστά μας σε ένα οπτικό θέαμα που μοιάζει με καρτούν. Ο ψαράς χαρίζει τη ζωή στο χρυσόψαρο και εκείνο υπόσχεται να πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία του ψαρά και της γυναίκας του. Όμως η γυναίκα ζητά υπερβολικά πολλά πράγματα. Ζητά να αποκτήσει ένα παλάτι, να γίνει αρχόντισσα της περιοχής και πολλά άλλα. Τι θα συμβεί στο τέλος;

Ένα πανέμορφο παραμύθι που μιλά για την ανθρώπινη απληστία. Τα υλικά αγαθά μπορεί να φέρνουν ικανοποίηση αλλά η συνεχής αναζήτησή τους, απομακρύνει τους ανθρώπους από πιο σημαντικά πράγματα όπως είναι η αγάπη και η αυτογνωσία που δίνουν πραγματικό νόημα στη ζωή μας.   Video

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου

 • στις 09:30
 • στις 11:30

Χωρητικότητα: 330 θεατές στην κάθε παράσταση
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί

6/12 Michele Cafaggi (Ιταλία)
“Ο ανθρωπάκος της βροχής”Τεχνικές: Θέατρο με αντικείμενα και σαπουνόφουσκες, Κλόουν, παντομίμα, μαγικά.
Διάρκεια: 60’  Ηλικίες: Από 6 ετών
Δίχως λόγια

O καλύτερος μάγος της σαπουνόφουσκας στην Ιταλία, φέρνει το υπέροχο σόου του στη Θεσσαλονίκη! Η δουλειά του Cafaggi είναι ένα φανταστικό μείγμα από την κλασική ιταλική τέχνη του κλόουν και από σαπουνόφουσκες. Μία κακοφωνία από σαπούνι και αστείες κακοτυχίες.
Ο Omino (ο μικρός ανθρωπάκος) στοιχειώνεται από τον κακό καιρό! Βρέχει ακόμη και μέσα στο σπίτι του! Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι κάθε αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξεις σαπουνόφουσκες και μαγικές εκπλήξεις.

Video

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου

 • στις 09:30
 • στις 11:30

Χωρητικότητα: 330 θεατές  στην κάθε παράσταση
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί

7/12 Εκπαιδευτική Ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς: «Το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση»
Από 09:30 έως 13:30: Ομιλίες & παρουσιάσεις καλών πρακτικών

 • Ιωάννα Μαμακούκα
 • Εύη Χατζημητάκου
 • Ana Lia Zamorano (Αργεντινή)
 • Στάθης Μαρκόπουλος
 • Pep Sovint (Βαλένθια – Ισπανία)
 • Αντώνης Λενακάκης
 • Παναγιώτης Κουλούρης  & Δήμητρα  Ζάντζα

Από 15:00 έως 19:00: Ομάδες εργασίας & εργαστήρια.

 

Δωρεάν συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς.
Βεβαίωση συμμετοχής.

8/12 “Lucchettino” (Ιταλία)
“Lucchettino Classic”Κωμωδία με εκκεντρικά και κλόουν στοιχεία
Διάρκεια: 60’ Ηλικίες: 6+
Δίχως λόγια
Οι Lucchettino είναι ένα εκρηκτικό κωμικό δίδυμο (ζογλέρ, κλόουν και μίμοι) και φέτος τους απονεμήθηκε το «Όσκαρ Κωμικής Μαγείας του 2016», στο Παρίσι. Έρχονται λοιπόν στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν στο παιδικό και οικογενειακό κοινό μια εκρηκτική παράσταση βασισμένη στις πιο συναρπαστικές σκηνές, στα πιο εκπληκτικά μαγικά εφέ και στα καλύτερα σκετς των τελευταίων 20 ετών της καλλιτεχνικής τους πορείας.
Μια παράσταση κωμικού παραλόγου, μία παράσταση μαγική και συμμετοχική που προσφέρει άφθονο γέλιο και ευχαρίστηση.  Video
Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

 • στις 09:30
 • στις 11:30

Χωρητικότητα: 330 θεατές στην κάθε παράσταση.
Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί

9/12 Karin Shafer Puppet Τheater (Αustria).
“Πίνακες από μία έκθεση” (μουσική σύνθεση: Modest Mussorgsky)
Αριστουργήματα από τον Picasso μέχρι τον Christo
ζωντανεύουν χάρη στην μοναδική μουσική του Mussorgsky.Τεχνικές: Visual κουκλοθέατρο και ζωντανή μουσική
Διάρκεια: 50’ Ηλικίες: από 8 ετών
Δίχως λόγια

Τον Ιούνιο του 1874, ο  Modest Mussorgsky έγραψε τη σουίτα για πιάνο «Πίνακες σε μια έκθεση». Σε αυτό το έργο, το οποίο αποτελεί ένα είδος μουσικής βόλτας σε μια έκθεση ζωγραφικής, ο Mussorgsky μεταφέρει τα συναισθήματα που ξύπνησαν μέσα του οι πίνακες.
Η  Karin Schafer, αντιστρέφει αυτή τη δημιουργική διαδικασία στην παράσταση «Πίνακες σε μια έκθεση». Μέσα  από τη μουσική, από τα τονικά χρώματα και από τις ιστορίες που αφηγείται κάθε μουσικό κομμάτι, η καλλιτέχνης δημιουργεί τους «πίνακες». Οι εικόνες που δημιουργούνται είναι καινούριες και είναι πολύ ιδιαίτερες ίσως επειδή έρχονται στη ζωή με τη μουσική και στη συνέχεια λένε τις δικές τους καινούριες ιστορίες.

Ειδικός καλεσμένος στο ρόλο του σολίστα: Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε να συνθέτει μουσική από την ηλικία των τεσσάρων ετών. Σπούδασε πιάνο δίπλα σε σπουδαίους δασκάλους και είναι απόφοιτος του Royal College of Music του Λονδίνου.
Σήμερα, εκτός από την λαμπρή  του καριέρα ως μουσικός και συνθέτης έχει αναλάβει και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Video

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

 • στις 09:30
 • στις 11:30

Χωρητικότητα: 330 θεατές στην κάθε παράσταση.  Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί

12/12 “Ο άνθρωπος πελαργός”
Titiriteros de Binefar (Ισπανία)Τεχνική: Κουκλοθέατρο με αντικείμενα, σωματικό θέατρο
Διάρκεια: 60’
 Ηλικίες: από 6 ετών
Δίχως λόγια

Ένας περιπλανώμενος, με την βοήθεια πολύ απλών αντικειμένων, μας διηγείται την ιστορία μιας λιμνούλας στην οποία ψαρεύει ένας πελαργός. Ο ίδιος νομίζει πως είναι o πελαργός. Μήπως είναι τρελός; Τραγουδάει με πάθος : «είμαι ένα πλανόδιο πουλί που μεταναστεύει, από εδώ και από κει, όσο έχω ακόμη κι ένα πούπουλο επάνω μου, θα πετάω ακόμα»
Η παράσταση είναι ένα ταξίδι στην ψυχή της κούκλας και στη σχέση μεταξύ κούκλας και κουκλοπαίχτη. H μουσική σύνθεση είναι του Alberto Gambino και το έργο έχει πάρει το βραβείο San Miguel για το καλύτερο έργο του Festival de Tarrega 2005.

Το 2017 ο θίασος θα γιορτάσει 40 χρόνια περιπλάνησης στους δρόμους με τις κούκλες τους, κάνοντας κουκλοθέατρο σε πλατείες, θέατρα, τέντες τσίρκου και χίλιους άλλους περιέργους χώρους.

“Κάνουμε θέατρο για όλες τις ηλικίες. Για παιδιά που τα αντιμετωπίζουμε ως ευαίσθητους ανθρώπους και για μεγάλους που ακόμα κρατάνε στην καρδιά τους λίγο χώρο για τρυφερότητα και παιχνίδι.”
Video

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

 • στις 09:30
 • στις 11:30

Χωρητικότητα: 330 θεατές στην κάθε παράσταση.  Τιμή εισιτηρίου: 7 ευρώ/ παιδί

Εργαστήρια στα δημοτικά σχολειά & γυμνάσια
Τίτλος: «Παραμύθια πίσω από τις σκιές”
Εισαγωγή
To “THESSPUPPET” πηγαίνει στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, με σκοπό να υλοποιήσει ένα δομημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που χρησιμοποιεί ως εργαλεία το θέατρο με κούκλες και αντικείμενα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσα στις τάξεις των σχολειών της Θεσσαλονίκης που το επιθυμούν.
Η ομάδα των εκπαιδευτικών / εμψυχωτών που θα επισκεφτούν την τάξη θα αποτελείται από 2 έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τεχνικές διαδραστικού θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος συνδυαστικά με τις τεχνικές του θεάτρου με κούκλες και σκιές.

Περιεχόμενο
Το συγκεκριμένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα διάρκειας δύο διδακτικών ωρών έχει ως στόχο του να φέρει σε μια πρώτη επαφή τα παιδιά με τον μαγικό κόσμο του θεάτρου σκιών. Το θέατρο σκιών, ως μία από τις βασικές τεχνικές του κουκλοθεάτρου, προσφέρεται για την εικονοποίηση και αναπαράσταση ποικίλων ιστοριών, πόσο μάλλον των ανεξάντλητων λαϊκών παραμυθιών που θα αποτελέσουν το κύριο υλικό του εργαστηρίου. Πιο συγκεκριμένα, οι νεαροί συμμετέχοντες, αφού αναλύσουν θεατροπαιδαγωγικά επιλεγμένα λαϊκά παραμύθια, μέσα από τη χρήση διαφόρων τύπων φιγούρας, τρισδιάστατων αντικειμένων αλλά και των ίδιων των σωμάτων τους και με καθοριστικό εργαλείο το φως και τις δυνατότητές του, θα πειραματιστούν στη θεατρική τους αναπαράσταση που σε συνδυασμό με αφηγηματικές τεχνικές οδηγούν σε ένα αισθητικό αποτέλεσμα.

Διάρκεια: 2 διδακτικές ώρες

Αριθμός μαθητών ανά εργαστήριο: Μια τάξη έως 30 μαθητές.
Μέρος: Πραγματοποιείτε στο κάθε σχολείο.

Ημερομηνίες: 2, 5, 6, 7, 8, 9 & 12 Δεκεμβρίου 2016/ δύο εργαστήρια ανά ημέρα

Απευθύνεται σε: Μαθητές Δ΄, Ε,΄ Στ’ τάξεων Δημοτικού Σχολείου & μαθητές Α΄ Γυμνασίου.

Κόστος συμμετοχής: 4ευρώ/μαθητής
(περιλαμβάνει και το υλικό του εργαστηρίου για όλη την τάξη)
Σχεδιασμός: Μάρθα Κατσαρίδου & Koldo Vio
Εμψύχωση / ομάδα θέατροπαιδαγωγών: ΚΟΙΝΣΕΠ “συν-κοινΩ”

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?