Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης

Α. Θεατρο-περιπέτειες

11:00. Δημοτικό Πάρκο – Κήπος

Κυριακή 3 Οκτωβρίου

Θεατροπαιδαγωγική Δράση από φοιτήτριες/ές του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 4-12 χρόνων. Οι μικροί συμμετέχοντες, χωρισμένοι ηλικιακά σε δύο ομάδες, ακολουθούν δύο διαφορετικές διαδρομές στο πάρκο συναντούν δημοφιλείς ήρωες και, μέσα από θεατρικά παιχνίδια, παντομίμα, ρόλους και γρίφους, τους βοηθούν στις νέες τους περιπέτειες.

Β. Εργαστήρια στα σχολεία του Κιλκίς
«Ο φύλακας του πύργου». Θεατροπαιδαγωγική, δημοκρατία, πολιτειότητα

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου: Προαύλειος χώρος 5ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς
και Τρίτη 5 Οκτωβρίου: Προαύλειος χώρος 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς

Συντελεστές: Μάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Koldo Vio, θεατροπαιδαγωγός, σκηνοθέτης

Το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού Σχολείου

Μια συνεργασία του φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Κιλκίς με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ΚΟΙΝΣΕΠ «Συν-Κοινώ»

Η εκπαίδευση για την πολιτειότητα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από «Πολιτική Αγωγή», που πληροφορεί τους μαθητές για τις ιδιότητες και τις ευθύνες τους. Την παραπάνω άποψη θέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι στόχος της πρέπει να είναι η δημιουργία μιας πιο δυνατής, πιο δίκαιης, πιο συνεκτικής και πιο δημοκρατικής κοινωνίας. Υιοθετώντας τη θέση του John Dewey ότι οι εμπειρίες δημοκρατίας συνεπώς και οι εμπειρίες πολιτειότητας είναι ουσιαστικά εμπειρίες της συμμετοχής, της κριτικής σκέψης και του ανήκειν σε μια κοινότητα, στόχος του συγκεκριμένου βιωματικού εργαστηρίου είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, ώστε να οδηγηθούμε σε εμπειρίες που συμβάλλουν στη διερεύνηση των σχέσεων «εαυτού» και «κοινωνικού συνόλου», οι οποίες κατά βάση αποδίδουν περιεχόμενο και σημασία στην έννοια του πολίτη. Βασικό υλικό μας θα αποτελέσει μια ιστορία παρμένη από τη λογοτεχνία, ενώ η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος και το κουκλοθέατρο, μέσα από παιχνίδια ρόλων, τεχνικές δραματοποίησης, εμψύχωση αντικειμένων και άλλες θεατρικές συμβάσεις, θα αποτελέσουν το μέσο που θα μας συντροφεύσει σε αυτό το μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας ταξίδι.

Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Α.Π.Θ. και υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Ως υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο «Θέατρο στην Εκπαίδευση» στο Goldsmith’s College, University of London. Είναι διδάκτωρ του Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ. (2011) με θέμα διδακτορικής διατριβής «Η μέθοδος της δραματοποίησης στη διδασκαλία της λογοτεχνίας».

Κατά τη διετία 2017-2019 διετέλεσε μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου δίδαξε τα θεατροπαιδαγωγικά μαθήματα. Εργάστηκε ως δασκάλα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2003 έως το 2017. Είναι μέλος ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2014. Έχει διδάξει το μάθημα «Θεατρικό Παιχνίδι» στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης (2014-2017, 2018-2019).

Έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τα Διεθνή Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς και Κύπρου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης καθώς και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει συνεργαστεί ως εμψυχώτρια με τα National Theatre και Tricycle Theatre (Λονδίνο), με πολιτιστικούς συλλόγους, θέατρα και σχολεία. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια και έχει δουλέψει ως σκηνοθέτης και βοηθός σκηνοθέτη σε παραστάσεις με παιδιά και εφήβους. Είναι συγγραφέας μιας μονογραφίας ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην εφαρμογή θεατροπαιδαγωγικών προσεγγίσεων στην τυπική και τη μη τυπική εκπαίδευση όπως και στη χρήση θεατρικών πρακτικών ως εργαλείων έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης.

O Koldo Vío αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad del País Vasco. Επί σειρά ετών δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull στη Βαρκελώνη και Porto στην Πορτογαλία. Έχει συμμετάσχει ως εκπαιδευτής σε επιμορφωτικά σεμινάρια στο αντικείμενο «Ψυχολογία και Τέχνη» και «Θεραπεία μέσω τέχνης με έμφαση στα εικαστικά» στα πλαίσια των προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Δίδαξε Θέατρο Δρόμου και Κουκλοθέατρο στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ (2003-04 και 2016-19).

Έχει εργαστεί σε ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα-εργαστήρια σε διάφορες χώρες: Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Έχει διδαχθεί τις τέχνες του κλόουν και του μάγου και πραγματοποιεί αντίστοιχα σεμινάρια.

Έχει συνεργαστεί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για τον σχεδιασμό και την εμψύχωση θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Εntrenando emociones» που ασχολείται με το επιστημονικό αντικείμενο «Ψυχολογία-παιδαγωγική-συναίσθημα: Μια προσέγγιση μέσω της τέχνης».

Είναι ιδρυτικό μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Κοιν.Σ.Επ. συν.κοινΩ» για την προώθηση των τεχνών στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Είναι μέλος της επιστημονικής και συντακτικής επιτροπής στο περιοδικό “Revista de Artes Performativas, Educación y Sociedad”.

Έχει εκδόσει τρία βιβλία σχετικά με το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Έχει σκηνοθετήσει πολλές θεατρικές παραστάσεις με επαγγελματικούς θιάσους και παιδιά. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι εξής παραστάσεις:

  • «Πόρτες και παρτιτούρες», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με τον θίασο α! καταλαχού,
  • «Το δώρο», «Νόστος», «Χωρίς όνομα» και «Το Τσίρκο των Αντικειμένων», θεατρικές παραστάσεις με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?