Εκπαιδευτική Διημερίδα: «Το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση»
«Η επένδυση στην δημιουργικότητα του ανθρώπου, μπορεί να μετατρέψει πραγματικά την κοινωνία» (Unesco)

Τετάρτη 8 & Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017
Από 15:30 έως τις 19:30
Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων: 80 άτομα

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μ. Αναγνωστάκης
Δημαρχιακό Μέγαρο

Το ThessPuppet Festival 2017 σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) «Συν.κοινΩ» σας προσκαλούν στην Εκπαιδευτική Διημερίδα «Το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Μ. Αναγνωστάκης. Δημαρχιακό Μέγαρο.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα της Διημερίδας περιλαμβάνει:

Α. Τετάρτη 8 Νοεμβρίου
15:30 έως τις 19:30: εισηγήσεις και παρουσιάσεις καλών πρακτικών

Β. Πέμπτη 9 Νοεμβρίου
15:30 έως τις 18:30: συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και εργαστήρια (κατά εγγραφή)
19:00 έως τις 19:30: Στο κλείσιμο, θα πραγματοποιηθεί μια τελική αξιολόγηση της διημερίδας για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Η συμμετοχή στην Ημερίδα είναι δωρεάν
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Λόγω περιορισμένων θέσεων, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
Για πληροφορίες & εγγραφές, τις απογευματινές ώρες στα τηλέφωνα 6936 946171 & 6977635606 ή στη διεύθυνση seminars.thesspuppet@gmail.com.

Εισαγωγή

Η συγκεκριμένη Διημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς αλλά και σε κουκλοπαίκτες, δηλώνοντας έτσι ότι η καλλιτεχνική και η παιδαγωγική δουλειά δεν είναι δρόμοι παράλληλοι αλλά βρίσκονται σε διαρκή σχέση και συνομιλία, ανταλλάσσοντας στόχους, προβληματισμούς, μέσα και δυνατότητες.

Παρακολουθώντας την πορεία και την εξέλιξη της τέχνης του κουκλοθέατρου, επιδιώκεται η σύνθεση μιας πρότασης για τη χρήση του στην εκπαίδευση ως παιδαγωγικού εργαλείου στα χέρια του εκπαιδευτικού.

Μέσα από τη διερεύνηση του θέματος, οι συμμετέχοντες παρακινούνται να ξεφύγουν από τη θέση του απλού θεατή και να γίνουν συμμέτοχοι στη διαδικασία, ώστε να χτίσουν ελεύθερα σε αυτή συμπληρώνοντας τα καθημερινά τους εκπαιδευτικά βιώματα, να εφεύρουν απαντήσεις στα μεθοδολογικά κενά, να διαμορφώσουν καινούριες αιτιολογίες και δημιουργικές προτάσεις και ενεργοποιώντας όλα τα δεδομένα στοιχεία να οδηγηθούν τελικά στις δικές τους προσεγγίσεις, θεατρικές ή παιδαγωγικές.
Στην διημερίδα θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί, κουκλοπαίκτες και θεατροπαιδαγωγοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια σειρά από καλές πρακτικές στον χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

8/11  Πρόγραμμα παρουσιάσεων: (Εγγραφές 15:00 – 15:30)

  1. 15:30. Μάρθα Κατσαρίδου, θεατροπαιδαγωγός. ΕΕΠ – Τμήμα Θεάτρου. Σχολή Καλών Τεχνών , ΑΠΘ.

Εισαγωγή και συντονισμός των καλεσμένων. «Το Κουκλοθέατρο ως κοινωνική παρέμβαση: Η περίπτωση μιας εκπαιδευτικής πρότασης και μιας θεατρικής παράστασης»

  1. 15:50. Damiet Van Dalsum (Ολλανδία). Δασκάλα κουκλοθέατρου και κουκλοπαίκτρια.

Παρουσίαση-αποτελέσματα του σεμιναρίου «LESS IS MORE – Ουκ εν το πολλώ το ευ» από τους συμμετέχοντες.

  1. 16:15. Κική Παπαδημητρίου. Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας 4ης Υ.Πε Μακεδονίας και Θράκης, Υπεύθυνη Κέντρου Αγωγής Υγείας Α.Ν.Θ. “ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ”.«Η Δύναμη της Κούκλας» Η κούκλα ως μέσο αγωγής υγείας
  2. 16:40. Νιζάμη Αικατερίνη. Νηπιαγωγός, 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Μαλγάρων. «Το Κουκλοθέατρο ως μέσον ανάπτυξης των Τύπων της Πολλαπλής Νοημοσύνης»
  3. 18:30. Wagner Dutra Sobrinho (Βραζιλία). Κουκλοπαίκτης. «Το κουκλοθέατρο και η κοινωνική εμψύχωση στις ευάλωτες ομάδες στις «Fabelas» του Sao Paolo.

17:30. Μικρό διάλειμμα  για καφέ

  1. 17:45. Mei Man Huang (Taiwan) επίκουρη καθηγήτρια. Department of Child Care & Family Studies, Shu-Te University. «Το πρόγραμμα εκπαίδευσης κουκλοθέατρο των φοιτητών της παιδαγωγικής σχόλης στο Ταϊβάν»
  2. 18:10. Pep Beltran (Ισπανία). Παιδαγωγός, κουκλοπαίκτης και μουσειολόγος. «ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ». Μια πολυδιάστατη παιδαγωγική δραστηριότητα για την διαπολιτισμική εκπαίδευση»
  3. 17:05. Παναγιώτης Κούλουρης και Δήμητρα Ζάντζα.  Νηπιαγωγοί & κουκλοπαίκτες. «Η δύναμη του κουκλοθέατρου στην καθημερινή συνεργασία μέσα στις τάξεις».Μια παιδαγωγική εμπειρία στο νηπιαγωγείο.

19:00 – 19:30. Ερωτήσεις-συζήτηση
9/11. Βιωματικά εργαστήρια 15:30 έως τις 18:30:
συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και εργαστήρια (κατά εγγραφή)

Εργαστήρια (20 άτομα ανά εργαστήριο)

  1. Αγγελική Γουναρίδη. Κουκλοπαίκτρια & εμψυχώτρια κουκλοθεατρικό παιχνίδι.

βιωματικό εργαστήριο παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου
“κου-τι?”

  1. Koldo Vio (Χώρα των Βάσκων – Ισπανία), θεατροπαιδαγωγός / σκηνοθέτης

“Διερευνώντας τον ρόλο των αντικειμένων στο κουκλοθέατρο και στη θεατροπαιδαγωγική”

  1. Τάσος Αγγελόπουλος. Θεατρολόγος & σκηνοθέτης

«Ένα κεφάλι που περπατάει, κοιμάται, κοιτάει»
Υπότιτλος: «Γαντόκουκλα για εκπαιδευτικούς»

  1. Pep Beltran. Παιδαγωγός, κουκλοπαίκτης και μουσειολόγος.

Έκθεση –Εργαστήριο «Μουσείο των πολιτισμών». Διδακτικό και παιδαγωγικό περιεχόμενο για την διαπολιτισμική αγωγή. Βασισμένο στο εργαστήρι για το θέατρο Σκιών σε διάφορους πολιτισμούς «Στην Χώρα των σκιών».

18:30 – 19:00: Διάλειμμα
19:00 έως τις 19:30: Στο κλείσιμο, θα πραγματοποιηθεί μια τελική αξιολόγηση της διημερίδας για το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, την Κοιν.Σ.Επ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) «Συν.κοινΩ» και το Ελληνικό παράρτημα της UNIMA (Διεθνής Ένωση του κουκλοθέατρου).

Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?