Εργαστήριο για Μαθητές στα σχολεία Από τους Pep Beltran και Πετρίνα Βάσσου

Εργαστήριο για Μαθητές στα σχολεία Από τους Pep Beltran και Πετρίνα Βάσσου

Έκθεση -Εργαστήριο ”Στη χώρα των Σκιών”
ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Για όλες τις ηλικίες του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου.
Σε ομάδες ως 25 ατόμων σε κάθε παρουσίαση.
Διάρκεια του εργαστηρίου: 50 λεπτά

Λίγα λόγια για την ιστορία του θεάτρου σκιών.

Το θέατρο σκιών είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους έκφρασης της ανθρωπότητας. Οι ανθρωπολόγοι τοποθετούν την καταγωγή του στην προϊστορία. Σε σπηλιές φωτισμένες από φωτιές και δάδες , οι σκιές που προβάλλονταν στους τοίχους ασκούσαν στους προγόνους μας την ίδια γοητεία που ασκούν και σήμερα!
Στους ιστορικούς χρόνους συναντάμε το θέατρο σκιών στην Ασία, πρώτα στην Κίνα, από όπου και διαδόθηκε στην Ινδία και την Ινδονησία.
Από τον 16ο αιώνα το συναντάμε στην Τουρκία και Ελλάδα και από τον 18ο στη δυτική Ευρώπη, όπου το έφεραν οι ιεραπόστολοι που εκχριστιάνισαν την Κίνα και το Βιετνάμ.
Το θέατρο σκιών με τις εικόνες που προβάλλονται σε μία οθόνη, ήταν ο μακρινός πρόγονος του σινεμά!
Σήμερα υπάρχουν σ΄ όλο τον κόσμο πολυάριθμες ομάδες που διαδίδουν αυτήν τη χιλιετή τέχνη.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Έκθεση /Εργαστήριο ”στη Χώρα των Σκιών”
Η δράση είναι δομημένη σε δύο τμήματα

Η ΕΚΘΕΣΗ

Μια μικρή έκθεση με αυθεντικά κομμάτια του θεάτρου σκιών που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές παραδόσεις: PIYINGHI – το κινέζικο θέατρο σκιών. WAYANG KULIT – από την Ινδονησία. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ – από την Ελλάδα και την Τουρκία.”ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΣΚΙΕΣ” – είναι σκιές που η φιγούρα είναι το ίδιο το χέρι.
Οι μαθητές μπορούν να αγγίξουν και να παίξουν με τα αντικείμενα της συλλογής.
Τα αντικείμενα είναι αυθεντικά, προέρχονται από τις χώρες καταγωγής τους και κάποια από αυτά είναι πάνω από εκατό χρονών.
Κατά την διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση γίνεται αφήγηση ,με ιστορικά στοιχεία του θεάτρου σκιών, στοιχεία εθνολογίας και αφηγήσεις μύθων.
Η αφήγηση είναι διαδραστική ,ευχάριστη και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κοινού.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Με έμπνευση από όσα είδαμε, ακούσαμε και παίξαμε, κατασκευάζουμε την δική μας φιγούρα, όπως εμείς την φανταζόμαστε και το δικό μας θεατράκι ,τα οποία μπορούμε μετά να τα πάρουμε μαζί μας. Όλα αυτά με απλά υλικά-ένα κουτί παπουτσιών ,χαρτί, κόλλα. Το εργαστήριο όπως και η έκθεση είναι κατάλληλο και μπορεί να προσαρμοστεί για όλες τις ηλικίες. Επίσης προσφέρει ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο σε όσους ασχολούνται με την εκπαίδευση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ PEP BELTRAN RAMIREZ

Διπλωματούχος των παραστατικών τεχνών του Institud del teatre Barcelona. Διαχειριστής και προωθητής πολιτιστικών σχεδίων (Gestor cultural). Θεατρικός σύμβουλος της δημοτικής επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του δήμου της Βαλένθια και άλλων δήμων (Xativa, Manises, Albacete, Requena) όπου κατεύθυνε και διοργάνωσε περιοδείες και μόνιμες θεατρικές σκηνές. Ειδίκευση στη Μουσειολογία και τον λαϊκό πολιτισμό. Διευθυντής του Gresol gestion cultural, για 22 χρόνια όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε διάφορα μουσειακά και εκθεσιακά προγράμματα σε όλη την Ισπανία. Εκπαιδευτής στο πεδίο της πολιτικοκοινωνικής εμψύχωσης και εμψύχωσης της νεολαίας και της κατάρτισης εκπαιδευτών.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΙΝΑΣ ΒΑΣΣΟΥ

Η Πετρίνα Βάσσου γεννήθηκε το 1967 στα Γιαννιτσά. Εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ψηφιδογράφος και χειροτέχνης κάνοντας μαθήματα σε συλλόγους και δήμους της περιοχής. Αργότερα μαζί με την Αλεξάνδρα Ιορδανίδου, δημιούργησαν την ομάδα κουκλοθεάτρου Gypsy moth.

Εικόνες & Βίντεο

← Επιστροφή στο χρονοδιάγραμμα

Event Hours(4)

  • Δευτέρα 15 Οκτ. 2018

    09:00 am – 01:00 pm

    Το έργο:
    Στη Χώρα των Σκιών

  • Τετάρτη 17 Οκτ. 2018

    09:00 am – 01:00 pm

    Το έργο:
    Στη Χώρα των Σκιών

  • Πέμπτη 18 Οκτ. 2018

    09:00 am – 01:00 pm

    Το έργο:
    Στη Χώρα των Σκιών

  • Παρασκευή 19 Οκτ. 2018

    09:00 am – 01:00 pm

    Το έργο:
    Στη Χώρα των Σκιών

VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018

«VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας της Βέροιας. Στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.
8 μέρες συνεχόμενης θεατρικής γιορτής για όλες τις ηλικίες!

26 παραστάσεις από 12 βραβευμένους θιάσους, που προέρχονται από 6 διαφορετικές χώρες.

Παραστάσεις, πρωινές για μαθητές δημοτικών σχολείων και γυμνασίων και για όλη την οικογένεια στο απογευματινό πρόγραμμα.

Θεατρικά έργα στα ελληνικά και χωρίς λόγια και με πολύ μουσική, κίνηση και φυσικά με εμψύχωση κουκλών και αντικειμένων ώστε να ερμηνεύσουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.
Με παράλληλες εκπαιδευτικές προτάσεις, όπως 2 σεμινάρια ενηλίκων για την ανακάλυψη του θεατρικού κόσμου των αντικειμένων, 12 θέατρο-παιδαγωγικά εργαστήρια για παιδιά, και 2 εκθέσεις για το κουκλοθέατρο και το θεέατρο σκιών στην ιστορία της ανθρωπότητας & στην Ελλάδα.

Από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου, «VERIA THESS PUPPET FESTIVAL 2018», στο Χώρο Τεχνών και στις πλατείες και δρόμους της Βέροιας.

 

©2024 Thess Puppet | Developed by Worldwideweb.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?